Milyen technológia a lézervágás?

Ahogy a nevében is benne van, ez olyan technológia, ahol lézert alkalmaznak az anyagok körbevágására, a folyamatnak pedig nagy szerepe van az ipari gyártásokban. Napjainkban egyre jobban növekszik az ipari lézerek jelentősége, mivel ez a technológia meglehetősen rugalmas. A lézersugár nagy teljesítménysűrűségű, aminek köszönhetően a különféle anyagok képesek elolvadni és elgőzölögni. Az, hogy a módszerrel mennyire könnyen vágható az adott anyag, több mindentől is függ, például a hővezető képességétől, olvadáspontjától, illetve a felületre vonatkozó tulajdonságoktól.

lézervágás

Milyen előnyei vannak a lézervágásnak?

Mint már említettük a lézervágás technológiája rugalmas és gyorsaság szempontjából is kiváló. Nincs szükség szerszámcserére, ugyanis szerszám se kell hozzá. A hagyományos CNC megmunkálással ellentétben a lézervágásnál nem indokolt a kivágást követően polírozni a plexi éleit, ezt kihagyva is tükörfényes végeredményt kapunk. Ezáltal pénzt és időt is megspórolhatunk, hiszen az aprólékos utómunka elmarad.

A megmunkálásnak három fő csoportját különböztetjük meg

Az oxidációs vágás, amelynél az érintett anyagot olyan magas hőfokra hevítik, hogy az meggyullad, amikor az oxigént a felületére fújják. Elsősorban az ötvözetlen anyagok esetében alkalmazzák vagy a gyengén ötvözötteknél.

Az olvasztó vágás folyamatában a lézersugár feladata, hogy felhevítse az anyagot egészen az olvadáspontjáig, majd a vágórésből magas nyomáson kifúvatják a keletkezett olvadékot. Az eljárást jellemzően alumíniumnál és rozsdamentes anyagoknál használják.

A szublimációs vágás pedig azokhoz az anyagokhoz ideális megoldás, amelyeknek nincs olvadáspontja, ilyen lehet a fa, műanyag, kerámia vagy papír.

A lézervágással különféle formákat és alakzatokat lehet kivágni, kis és nagyobb méretben egyaránt. Ezáltal egyedi fémszerkezetek hozhatóak létre, például rengeteg alkatrészt állítanak elő így, de az elektronikai és az építőiparban is rengeteg berendezés kerül legyártásra az eljárás segítségével, valamint ajándéktárgyak is készíthetőek.

A lézervágás technológiát a télikert, valamint terasz beépítésnél is alkalmazzuk!

Bemutatóterem

Budapesti bemutatótermünkben életnagyságú, felépített télikerteket, szélfogót, függönyfalat, előtetőt, bukó-, nyíló-, toló- és harmonika nyílászárókat tekinthet meg különböző méretekben, formákban és színekben.

Nyitvatartási idő

Hétfő: 09:00-17:00

Kedd: 09:00-17:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-17:00

Péntek: 09:00-17:00