télikert építés

GYIK

Igénybe tudom venni a Magyar Államkincstár Otthonfelújítási támogatását télikertre / teraszbeépítésre?

Igen, mind hőszigetelt télikert, mind pedig egyrétegű üvegezésű télikert, teraszbeépítés, homlokzatbeépítés esetén igénybe tudja venni a támogatást, amennyiben a támogatottak körébe tartozik.

A támogatás részleteiről itt tájékozódhat.

Mennyibe kerül egy télikert?

Erre a kérdésre nem lehet egy számmal válaszolni, ugyanis a termék egyediségéből adódóan nagyon sok paraméter befolyásolja a költségeket.

Ilyenek többek között a méret, a választott alapanyagok, a forma, felületkezelés, szín, nyílászárók mennyisége és milyensége.
Árazásnál az is nagyon fontos szempont, hogy a beépíteni kívánt teret mire szeretnék használni a későbbiekben - mindezek tisztázásához nyújt segítséget Télikert választónk.

Mennyi idő alatt készül el egy télikert?

Egy átlagos méretű (15-30 m2) télikert átlagos átfutási ideje megrendeléstől az átadásig 8 és 12 hét között változik az adott időszak terheltségétől függően.

Mivel cégünk saját raktárkészlettel rendelkezik, és a gyártást is maga végzi, igény esetén megoldható a fentebb jelzettnél gyorsabb télikert-kivitelezés.

Általánosságban elmondható, hogy előtető-szerkezeteink és nem hőszigetelt oldalfalaink teljes átfutási ideje (gyártási felméréstől az átadásig) kb 6 hét, nem hőszigetelt télikertek és hőszigetelt télikertek esetén inkább kb 10 hét. Mindezek természetesen függnek szerelőcsapataink leterheltségétől, valamint beszállítóinktól, partnereinktől is.

A gyártási folyamat gyártási felméréssel és szerződéskötéssel kezdődik, majd magával a gyártással folytatódik. Ezt követően általában két ütemben kivitelezzük télikertjét, először a vázszerkezetet építjük fel, majd elhelyezzük a héjalást és az oldalfalakat, nyílászárókat, végül a szerkezetet átadjuk.

Mi a különbség a télikert és a teraszbeépítés között?

A télikert a ház szerves része, azaz a tervező már az épület megépítése előtt "beletervezte" a télikertet a lakótérbe.

A teraszbeépítések általában utólag készülnek, térnyerés céljából, legtöbbször egy meglévő terasz kerül beüvegezésre.

Műszaki szempontól nincs különbség, csupán az építés, tervezés időpontjában.

Mire ügyeljek, ha a teraszomat szeretném úgy kialakítani, hogy később télikert épülhessen rajta?

A fedetlen teraszok lejtéssel épülnek a csapadékvíz elvezetése érdekében. Teraszbeépítés esetén erre nincs szükség, sőt, némileg hátrányos, hogy a vízszintesen elhelyezett szerkezet nem "fut" a padlóval, ezért takarni, vagy burkolni szükséges. Tehát ha tudjuk, hogy hamarosan télikert fog épülni, építsük a teraszt vízszintesre.

Érdemes a teraszt szigetelni, esetleg a lehetőségét megteremteni a későbbi fűtésnek az építendő télikertben. 

Ügyeljünk arra, hogy az eresz alatt legyen elegendő hely a télikert tetőszerkezetének csatlakoztatására.
Félnyeregtetős kialakítás esetén minimálisan 2,6-2,7 méter szükséges a megfelelő belső tér kialakításához.

Milyen alapozás szükséges az oldalfal szerkezeteknek?

Az általunk épített szerkezetek könnyű szerkezetesek; súlyuk jelentősen alacsonyabb a hagyományos falazott falszerkezetekénél.

Emiatt statikailag nem szükséges méretezett alapozás, azonban javasolt a szerkezet körvonala alatt egy ásónyom szélességű, fagyhatárig leásott betonalap kialakítása.

Kell fűtés a télikertbe?

A fűtésigény a helyiség funkciójától függ. Ha a nappalival vagy a lakás más részével egybenyitott térként üzemel, akkor mindenképpen érdemes kivezetni a fűtést a megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében. 

Ha a télikert a lakás más részével nem egybenyitott térként fog funkcionálni, tehát a télikert és az épület közötti nyílászáró nem kerül kibontásra, és a télikertet zsilipként használjuk, úgy elhagyható a fűtés. Ha a növényeket kívánjuk átteleltetni a helyiségben, akkor akár egy kis teljesítményű elektromos melegítővel tartható a szükséges 10-15 fok. Ilyen esetekben szoktuk ajánlani a megfelelő teljesítményű klíma, infrapanel vagy norvég panel alkalmazását.

Mi a különbség az üveg, a polikarbonát és a plexi között?

A három anyag az átlátszó tetőszerkezetek leggyakrabban használt kitöltőanyagai. Télikertek, teraszbeépítések tetőszerkezetében leggyakrabban üveget alkalmazunk, kisebb arányban polikarbonátot, a megrendelő igényének megfelelően. Mindkét kialakítás gyártható hőszigetelt kivitelben is.

A plexi leggyakrabban előtetőknél használatos, ugyanis "u" értéke magas, tehát nem hőhídmentes héjalóanyag. Megjelenése hasonló az üvegéhez, tehát nincs sűrű bordázata, viszont könnyű, mint a polikarbonát, ezért könnyen és gyorsan szerelhető.

Mi az U érték, és miért fontos?

Az "U" érték (régebben "k") az anyagok hőátbocsátási tényezőjét mutatják. Az érték W/m2K-ben értendő, és azt mondja meg, hogy 1 fok hőmérséklet-különbség hatására mennyi hő áramlik át az egységnyi felületű anyagon. Ez a szám minél kisebb, annál kevesebb hőenergia áramlik, tehát a szerkezet annál jobb hőszigetelő.

A leggyakoribb szerkezetek u értékei:

  • Kétrétegű thermo-low-E üvegszerkezet argon gázzal (16 mm-es légréssel): 1,0-1,1
  • Háromrétegű thermo-low-E üvegszerkezet argon gázzal: 0,6-0,7
  • 25 mm-es polikarbonát: 1,3-1,5
Télikertépítés során lehet-e variálni a különböző anyagokat?

Bizonyos keretek között természetesen lehet.

A télikert szerkezetek két fő szerkezeti egységre bonthatók, a tetőszerkezetre és a homlokzatra. A legjobb, legtartósabb műszaki megoldás ha mindkét szerkezeti elem alumíniumból készül, azonban költségtakarékossági okokból gyakran épülnek a télikert alumínium tetőrendszerből, és műanyag oldalfal-szerkezettel.

Milyen színű lehet a szerkezet?

Az alumíniumból készült télikert tetszőleges RAL színben kérhető, igény esetén és felár ellenében famintázatú kivitel is rendelhető.

A műanyag oldalfalak alapáron fehér (RAL 9016) színűek, felár ellenében lehet az egyik vagy a másik, vagy akár mind a két oldaluk tetszőleges színű és faerezetes is.