télikert építés

Hőszigetelt télikert tetőszerkezet

Egy lakótélikert-szerkezet műszakilag legfontosabb része a tetőszerkezet, melyet igényei és elvárásai szerint alakítunk ki a ház teraszához vagy az igényelt házrészhez csatlakoztatva.

A szerkezet tetszőleges színben és formában kérhető normál vagy kiemelt hőszigetelésű kivitelben.

Átlátszó tetőszerkezettel ellátott lakótér kialakításához télikert tetőszerkezetre van szükség. Az előtetővel ellentétben a hőszigetelt télikert tetőszerkezet hőszigetelt kialakítású a héjalóanyag és a tartóváz szintjén is. Ez azt jelenti, hogy a beépített üvegszerkezet két- vagy háromrétegű, a felhasznált alumínium profilok pedig hőhídmentes kivitelűek, háromrétegű kivitel esetén kiemelten hőhídmentesek.

Hőhídmentes szerkezet esetében a szerkezeten belül helyezkedik el a tartószerkezeti rész, melyet a termikus burok lát el szigeteléssel, kívül pedig az üveget rögzítő, leszorító profilok vannak. A hőhídmentes kialakítás azt jelenti, hogy a külső és belső alumínium profilok egymástól függetlenek, kizárólag az összekötő profilok létesítenek kapcsolatot köztük.

Hőszigetelő tetőszerkezeteinket olyan esetekben javasoljuk, amikor többet szeretnénk, mint egy zárt terasz, azaz lakótérként kívánjuk használni télikertünket. A hőszigetelt kialakításnak köszönhetően téli időszakban az egyrétegű télikertekhez képest könnyebben megvalósítható a melegebb hőmérséklet tartós megtartása és kevésbé vagy egyáltalán nem fordul elő párásodás.

Nyári időszakban a túlhevülés elkerülése érdekében a szellőztetés mellett elsősorban az árnyékolás kap főszerepet, ugyanis a télikert inkább a házhoz tartozik, mintsem a kerthez.

A kiemelt hőszigetelésű tetőszerkezet és télikert-szerkezet megfelelő árnyékolással és fűtéssel ellátva a ház többi helyiségével egyenértékű szoba, jellemzően nappali vagy étkező lehet. Nem szükséges elválasztó nyílászáró vagy fal a télikert és a ház közé, hanem akár egybenyitva, közös térként használható, mivel a profilok hőszigetelőképessége kiemelten magas, az üvegek háromrétegűek, hővédő bevonattal ellátottak és argon gázzal töltöttek, tehát a mai standardoknak megfelelő kiemelt hőszigetelésűek. Leggyakrabban a ház közösségi teréhez kapcsolódik és nappali-étkező-konyha funkciót lát el, ritkábban lakószoba vagy sportfunkció kerül kialakításra benne.

Érdemes átgondolni a betöltött funkciótól függően a világítás leendő helyét, módját és kivitelét is, ugyanis valószínűleg nem kizárólag hangulatvilágításra lesz szükség ezekben a helyiségekben.

Lakótélikert esetén fontos kialakítani a megfelelő fűtést, melyhez a padlófűtés vagy szalagfűtés ideális megoldás lehet. Fontos, hogy a télikert fűtése külön szabályozható legyen, külön termosztáttal, ugyanis a télikert hőleadása és hőfelvétele jelentősen eltér a ház többi helyiségétől, egyrészt a könnyűszerkezetes kialakítás, másrészt a gyengébb hőszigetelőképesség miatt.

A kétrétegű üvegszerkezettel ellátott télikert-rendszerek általában olyan esetekben kerülnek kiválasztásra, amikor a teraszt utólagosan szeretnék a lakók inkább a lakótér /élettér részévé tenni, és legtöbbször szeparáltan működnek a háztól. Átmenetet képeznek a ház és a kert között. Nyári időszakban az oldalfalak kinyitásával akár a kerthez is tartozhat, megvédve a terasz bútorait, téli időszakban pedig – megfelelő fűtéssel kiegészítve – akár szobaként is használható. Ha nincs kifejezetten szabályozott és méretezett fűtés és megfelelő árnyékolás és hűtés a leendő télikertben, akkor javasolt a korábbi nyílászáró (a ház és a télikert közötti) megtartása, ugyanis az ingadozó hőmozgás negatívan hathat a ház klímájára.

A tetőszerkezet kitöltőanyaga elsősorban üveg, a belső oldalon biztonsági ragasztott réteggel. A külső üvegréteg kérhető edzett vagy vastagított kivitelben, mely így jobban ellenáll a külső hatásoknak, jégesőnek.

A tetőszerkezet tájolásától függően az árnyékolás alternatívája lehet a napvédő üvegezés, mely – ugyan kis mennyiségű fénycsökkenést okoz – jelentősen csökkenti a télikertbe belépő infrasugárzás mértékét, ezáltal csökkentve az üvegházhatást és a túlmelegedést. Ezen bevonat elérhető két- és háromrétegű kivitelben is.

A múltban gyakorta használt polikarbonát is beépíthető a tetőszerkezetbe, ezen üregkamrás lapok hőszigetelőképessége eléri a kétrétegű üvegszerkezetek hőszigetelési mutatóit. A polikarbonát lapok előnye a kedvezőbb áruk mellett, hogy nagyobb méretben – akár 4 méter felett is – keresztosztás nélkül beépíthetők. Hátrányuk azonban, hogy az üveghez képest kevésbé időtállóak, jégeső vagy eső esetén zajosak, valamint nem tökéletesen átlátszóak az üregkamrás kialakítás miatt.

 Tájékoztató jellegű áraink:

A jelzett árak félnyereg formájú alumínium hőhídmentes tetőszerkezetre vonatkoznak, tetszőleges standard RAL színben, alumínium ereszcsatornával, színazonos alumínium takaróelemekkel, 26 mm-es kétrétegű víztiszta ragasztott biztonsági üvegszerkezettel.

Az alábbi árak nettó listaárak, melyek a szerelés költségét, valamint az aktuális időszakra vonatkozó esetleges kedvezményt nem tartalmazzák.

Befoglaló méretek (szélesség x mélység):

4 x 2 méter: 1 739 000 Ft

4 x 3 méter: 2 352 000 Ft

6 x 3 méter: 3 373 000 Ft

6 x 4 méter: 4 350 000 Ft

Tekintse meg
galériánkat!