Növényházak hőtechnikája

A télikertek hőtechnikáját, azaz nyári és téli klímáját több tényező befolyásolja, és a megfelelő hőmérséklet eléréséhez több befolyásoló tényező tartozik. Az alábbiakban a témáról bővebben olvashat

Tájolás

Bármely égtáj felé is építjük télikertünket, mindnek van hasznunkra fordítható előnye, és kiküszöbölhető hátránya. Mivel a télikertnek fényáteresztő tetőszerkezete és egy vagy több ugyancsak fényáteresztő oldalfala épül, így a tájolás nem kategorikusan határozza meg a fényviszonyokat, szemben a homlokzat síkjába épített üvegfelülettel, mely csupán az adott napszakban kap közvetlen napfényt. Munkahely kialakításához, alkotómunkához, képzőművészethez az északi oldal javasolt, a kiegyenlített fényviszonyokra való tekintettel. Egyben megoldódik a többnyire hűvös északi házrész hővédelme, zsilipelése is. Ugyan nagyobb gondot kell fordítanunk a jó hőszigetelésre, fűtésre, viszont az árnyékolás, többlet nyílászáró vagy klimatizálás költsége megtakarítható.

Talán legszerencsésebb a keleti fekvés. Az éjszakai, hajnali lehűlés utáni első napsugarak jótékony hatással átmelegítik télikertünket, viszont a leginkább használatos, délutáni időszakra nem hevül túl. A növények megfelelő hőmérsékleten tárolhatók, árnyékolást, fokozott szellőztetést nem igényel. Leggyakoribb a déli fekvésű elhelyezés, mivel így a napfény hatása egész évben érvényesül. Nyári időszakban hatékony árnyékolásra, megfelelő számú nyílászáróra van szükség. A lemenő nap irányába épített télikert a legmelegebb, mivel a napközben felmelegedett levegő estig tovább hevül. Árnyékolással, kellő számú és méretű nyílászáróval, speciális üvegszerkezettel, klímával, stb. védekezhetünk a túlhevülés ellen. Kiemelendő, hogy az átmeneti és téli időszakban a déli és nyugati fekvésű télikertek hőnyeresége a legnagyobb, mellyel jelentős fűtési energiát takaríthatunk meg.

Árnyékolás

A télikertek, üveg tető- és homlokzat szerkezetek árnyékolása nyári időszakban legtöbb esetben szükséges, az üvegházhatásból adódó túlmelegedés elkerülése érdekében.

Ez történhet természetes és mesterséges módon. A természetes árnyékolásra a legjobb példa egy lombhullató fa, mely nyáron árnyékot ad, télen pedig átengedi a napfényt.

Legtöbbször nem áll rendelkezésre vagy nem elegendő a természetes árnyék, ilyenkor magát a szerkezetet szükséges árnyékolással ellátni. Télikertek esetében a túlmelegedést okozó infrasugárzás legnagyobb része a tetőszerkezeten jut be a lakótérbe, ezért a tetőt szükséges a naptól megvédeni. Ez történhet belső vagy külső árnyékolóval.

A külső télikert árnyékoló a legmegfelelőbb megoldás télikertünk túlhevülésének elkerülésének érdekében, ugyanis a hőenergia nem jut be a télikert tetőszerkezetének üvegén. E szerkezetek motorikus működtetésűek, legtöbbször automata szél- és fényérzékelővel ellátottak, a balesetmentes működés elkerülése érdekében. Ezen szerkezetek a télikert tetőprofiljaihoz kerülnek rögzítésre, megfelelő távtartókkal, lefutósínekből, az árnyékoló szövetet elrejtő tokból, és egy futómacskából állnak, mely a kihúzott ponyvát feszíti, mozgatja. Az árnyékoló elemei szinterezett alumíniumból készülnek, és a télikerttel megegyező felületkezelést kapnak. Csukott állapotban az árnyékoló textil az időjárástól, csapadéktól védetten, a tok belsejében kap helyet.

A belső árnyékolók árfekvése kedvezőbb a külső árnyékolóéknál, mivel egyszerűbb a szerkezetük. Mivel belülről hozzáférhetők, alapesetben kézi működtetésűek, de természetesen elláthatók működtető motorral. Legelterjedtebb, cégünk által is forgalmazott típus a belső feszített pliszé árnyékoló. Anyaga élvasalt, hőgőzölt rolóanyag, melynek külső oldalán alupigmentált réteg található, mely visszatükrözi a napfényt, ezáltal csökkentve a télikertbe bejutó napenergiát. Belső oldala tetszés szerinti színben válaztható.

A belső árnyékolók kedvezőbb áruk mellett jelentősen rosszabb hatásfokúak, ugyanis a télikert üvegfelületei átmelegedhetnek a naptól. Ezért nyugati, déli fekvésű télikertekre legtöbbször külső tetőárnyékoló az ideális.

Szükséges megjegyezni azonban, hogy a télikert túlhevülésének megakadályozásának elsődleges eszköze a szellőztetés - akár nyílászárók, akár résszellőzők használatával.

Alternatíva lehet hővédő üvegszerkezet alkalmazása is, mely a bejövő infrasugárzás (hőenergia) mennyiségét jelentősen, de a beáramló fény mennyiségét alig észrevehetően csökkenti. A hővédő üvegszerkezet alkalmazása - alacsonyabb hatásfok mellett - kisebb anyagi ráfordítással megoldható, viszont hátránya, hogy nem szabályozható, ezáltal az év egészében kifejti hatását.

Energetika

Szerencsés, hogy a télikert használatával a napenergia passzív hasznosítása útján fűtési energia-megtakarítás is megvalósul. Ily módon a lakás bio-fiziológiai minősége mellett az épület hőháztartását is javítja a homlokzat elé, akár utólagosan is épített télikert. A lakószoba és a télikert közé esetlegesen épített nyílászáró, például nagyméretű eltolható üvegfal segítségével rugalmasan lehet a téralakulatot és a mindenkori klimatikus beltéri viszonyokat szabályozni, a télikert hőnyereségét bebocsátani vagy kizárni a lakás teréből. A hőszigetelő üvegezésű, hőhídmentes profilokból készült télikert – az év jelentős részében – mindaddig a nappalival egybenyíló térként működhet, amíg a nagy nyári meleg vagy az erősen hideg tél be nem áll.

Nyáron – a nappali üvegfalát csukva tartva – megőrizhető a lakás hűvössége, hideg időben pedig a nappali előtti télikert jelentős hővédelmet nyújt a hőveszteségekkel szemben, de ugyanakkor a téli napsugarak behatolnak a szobába. Nyári időszakban a túlzott felmelegedés ellen árnyékolással, megfelelő számú nyílászáróval, speciális üvegszerkezetekkel, vagy légkondicionálással védekezhetünk. A télikert használatát a hideg idő beálltával – a külön fűtéskörön működő fűtés teszi lehetővé. A télikert a napenergia passzív hasznosításában figyelemreméltó szerepet tölt be, különösen az átmeneti őszi és tavaszi időszakban, amikor a fűtési energia megtakarítható. A megfelelő anyagokból épített, jól hőszigetelő télikert többnyire a lakás legkedveltebb lakóhelységévé válik.

Amennyiben a téma mélyebben érdekli, kérem olvassa el cikkünket, melyben konkrét számítást talál egy átlagos ház fűtési költségeinek alakulásáról szigetelés elhelyzésével, télikert hozzáépítésével és energiagyűjtő falak beépítésével.

Télikert készítés, kivitelezés és terasz beépítés

Bemutatóterem

Budapesti bemutatótermünkben életnagyságú, felépített télikerteket, szélfogót, függönyfalat, előtetőt, bukó-, nyíló-, toló- és harmonika nyílászárókat tekinthet meg különböző méretekben, formákban és színekben.

Nyitvatartási idő

Hétfő: 09:00-17:00

Kedd: 09:00-17:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-17:00

Péntek: 09:00-17:00