A télikert a ház szerves része, azaz a tervező már az épület megépítése előtt "beletervezte" a télikertet a lakótérbe. A teraszbeépítések általában utólag készülnek, térnyerés céljából, legtöbbször egy meglévő terasz kerül beüvegezésre. Műszaki szempontól nincs különbség, csupán az építés, tervezés időpontjában.

Erre a kérdésre nem lehet egy számmal válaszolni, ugyanis a termék egyediségéből adódóan nagyon sok paraméter befolyásolja a költségeket. Többek között a méret, a választott alapanyagok, a forma, felületkezelés, szín, nyílászárók mennyisége és milyensége. Bővebben a télikertek alatt olvashat a témáról.

A fedetlen teraszok lejtéssel épülnek a csapadékvíz elvezetése érdekében. Teraszbeépítés esetén erre nincs szükség, sőt, némileg hátrányos, hogy a vízszintesen elhelyezett szerkezet nem "fut" a padlóval, ezért takarni, vagy burkolni szükséges. Tehát ha tudjuk, hogy hamarosan télikert fog épülni, építsük a teraszt vízszintesre. Érdemes a teraszt szigetelni, esetleg a lehetőségét megteremteni a későbbi fűtésnek az építendő télikertben. Ügyeljünk arra, hogy az eresz alatt legyen elegendő hely a télikert tetőszerkezetének csatlakoztatására. Félnyeregtetős kialakítás esetén minimálisan 2,6-2,7 méter szükséges a megfelelő belső kubatúra kialakításához.

A fűtésigény a helyiség funkciójától függ. Ha a nappalival vagy a lakás más részével egybenyitott térként üzemel, akkor mindenképpen érdemes kivezetni a fűtést a megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében. Ha a télikert és az épület közötti nyílászáró nem kerül kibontásra, és a télikertet zsilipként használjuk, úgy elhagyható a fűtés. Ha a növényeket kívánjuk átteleltetni a helyiségben, akkor akár egy kis teljesítményű elektromos melegítővel tartható a szükséges 10-15 fok. Erről a témáról bővebben a télikert hőtechnika menüpontban olvashat. 

A könnyű szerkezetből épülő medencefedéseknek alapvetően két verziója van. Az egyik a teljesen kinyitható, több szegmensben széttolható, legtöbbször íves kialakítások. Ezek legtöbbször két rétegű polikarbonát fedéssel készülnek, alumínium vázszerkezettel. E rendszerek elsősorban a medence vizének védelmét, illetve a szezon pár hónappal történő kibővítését teszik lehetővé, ugyanis a szerkezetek nem hőhídmentesek. Ez azt jelenti, hogy lakótérként nem hasznosíthatók, hőtechnikailag nem felelnek meg a fűthető térrel szemben támasztott elvárásoknak. A másik verzió hőhídmentes profilrendszerből készülő, télikert rendszerű medencefedés, télikertpavilon. E kialakítás télen-nyáron használható, fűthető és hűthető, teljes lakótér értékű kialakítás. A tetőszerkezete fix, szellőztetési céllal tetőablak helyezhető el rajta. Az oldalfalak tetszőleges mértékben nyithatók lehetnek, így elkerülhető a nyári túlhevülés.

Egy átlagos méretű (15-30 m2) télikert átlagos átfutási idefe megrendeléstől az átadásig 5 és 8 hét között változik az adott időszak terheltségétől függően. Mivel cégünk raktárkészlettel rendelkezik, és a gyártást is maga végzi, igény esetén megoldható az akár pár hét alatt történő télikert kivitelezés, természetesen a technológiai idők figyelembevételével. A gyártási folyamat gyártási felméréssel, szerződéskötéssel kezdődik, majd gyártással folytatódik. Ezt követően általában két ütemben kivitelezzük télikertjét, először a vázszerkezetet építjük fel, majd elhelyezzük a héjalást és a nyílászárókat, és a szerkezetet átadjuk.

Az "u" érték (régebben "k") az anyagok hőátbocsátási tényezőjét mutatják. Az érték W/m2K-ben értendő, és azt mondja meg, hogy 1 fok hőmérséklet különbség hatására mennyi hő áramlik át az egységnyi felületű anyagon. Ez a szám minél kisebb, annál kevesebb hőenergia áramlik, tehát a szerkezet annál jobb hőszigetelő.

A leggyakoribb szerkezetek u értékei:

  • Két rétegű thermo-low-E üvegszerkezet argon gázzal (16 mm-es légréssel): 1,0-1,1

  • Három rétegű thermo-low-E üvegszerkezet argon gázzal: 0,6-0,7

  • 25 mm-es polikarbonát: 1,3-1,5

A három anyag az átlátszó tetőszerkezetek leggyakrabban használt kitöltőanyagai. Télikertek, teraszbeépítések tetőszerkezetében leggyakrabban polikarbonátot vagy üveget alkalmazunk, a megrendelő igényének megfelelően. Mindkét kialakítás gyártható hőszigetelt kivitelben is.

A plexi leggyakrabban előtetőknél használatos, ugyanis "u" értéke magas, tehát nem hőhídmentes héjalóanyag. Megjelenése hasonló az üvegéhez, tehát nincs sűrű bordázata, viszont könnyű, mint a polikarbonát, ezért könnyen és gyorsan szerelhető.

Igen, mivel lakótérbővítésnek számít, ami engedélyköteles.

Az általunk épített szerkezetek könnyű szerkezete; súlyuk jelentősen alacsonyabb a hagyományos falazott falszerkezetekénél. Emiatt statikailag nem szükséges méretezett alapozás, azonban javasolt a szerkezet körvonala alatt egy ásónyom szélességű, fagyhatárig leásott betonalap kialakítása.

Bizonyos keretek között természetesen lehet. A télikert szerkezetek két fő szerkezeti egységre bonthatók, a tetőszerkezetre és a homlokzatra. A legjobb, legtartósabb műszaki megoldás ha mindkét szerkezeti elem alumíniumból készül, azonban költségtakarékossági okokból gyakran épülnek a télikert alumínium tetőrendszerből, és PVC oldalfalszerkezettel.

A télikert tetszőleges RAL színre festhetjük, igény esetén famintázatú kivitel is rendelhető. Bővebben a télikertek megjelenése, design leírásában olvashat a témáról. 

Bemutatóterem

Budapesti bemutatótermünkben életnagyságú, felépített télikerteket, szélfogót, függönyfalat, előtetőt, bukó-, nyíló-, toló- és harmonika nyílászárókat tekinthet meg különböző méretekben, formákban és színekben.

Nyitvatartási idő

Hétfő: 09:00-17:00

Kedd: 09:00-17:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-17:00

Péntek: 09:00-17:00

Kapcsolat

  • Tel: +36 1 203 4654
  • Tel: +36 20 935 8340
  • Tel: +36 20 928 4793
  • Fax: +36 1 481 02 25
  • info@otodikevszak.hu