télikert építés
Hőszigetelt télikert gyártás

Élet a télikertben - Téli időszak, hőszigetelt lakótélikert

Ahogyan cikksorozatunk előző részében ígértük, ebben a fejezetben részletesebben beszámolunk a télikertek hideg időben történő használatáról, hőszigeteléséről és minden olyan fontos információról, melyeket fontos tudni a télikertekről a téli, hűvös időszakban.

Dacára a legjobb hőszigetelésű kialakításnak, a hőingadozás sokkal intenzívebb a télikert esetében, mint a ház többi részében. Ez természetesen nem meglepő, ugyanis e könnyűszerkezetes építési mód még a kiemelt hőszigetelésű vázszerkezet, és a legjobb, három rétegű üvegezés alkalmazásával is jelentősen gyengébb hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik, mint a 15 cm-es grafitos szigeteléssel ellátott, 30 cm-es Silka téglából épült házfalak.

Ennek következtében a télikert és a hagyományos épületrész hőszabályozásához nem elég egy termosztát, ugyanis amíg a házfalakkal határolt tér maximum pár fok kilengést mutat egy hidegebb téli nap során, ezzel szemben a könnyűszerkezetes, üvegfelületű télikert sokkal gyorsabban hűl le és melegszik fel. A házban 22 fokban határoztuk meg az elvárt hőmérsékletet, így a termosztátokat is erre állítottuk. Mivel az alsó szintet vezérlő termosztát a télikerttől messze került elhelyezésre, nem indult be a fűtés, amikor a télikert hőmérséklete a kívánt hőmérséklet alá csökkent. Így előfordult, hogy a télikertben pár fokkal hidegebb volt, mint a nappali túlsó végében elhelyezett termosztátnál.

A megoldást egy, a télikertben elhelyezett plusz termosztát jelentette, ami csak a télikert padlófűtését vezérli, és amely azonnal bekapcsol, amint elkezd csökkenni a hőmérséklet a helyiségben. Ezáltal a fűtésrendszer gyorsan reagál és szinten tartja a télikert hőmérsékletét. Napsütéses téli napokon is képes 30 fok fölé hevülni a télikert hőmérséklete az üvegház hatás miatt, még úgy is, ha kint fagypont alatt van a hőmérséklet. Az ilyen napokon a télikert melegsége árasztja el otthonunk többi részét is!

Ami a gépészeti helyiséget illeti, a télikerthez képest a ház másik végében van, így a télikert padlófűtés köreinek előre és visszamenő csövei végig futnak a nappalin és az előtéren. Emiatt a nappali többi padlófűtés köre nagyon ritkán, csak igazán nagy hidegben kapcsol be, mert az oda és visszamenő körök fűtenek annyit a ház alsó szintjének többi részén, hogy megmaradjon a kívánt hőmérséklet.

A télikert fűtésrendszerének ilyesfajta kialakításával tökéletesen sikerült hőmérséklet szempontjából is integrálnunk a télikertet a nappalihoz a ház többi részében elvárt és megfelelő hőérzet mellett, nagy hidegben is.

Miután részletesen áttanulmányoztuk a télikertek megfelelő hőszigetelését, cikksorozatunk következő részében kielemezzük a télikertek árnyékolását, illetve a nyári üzemben elvárt működésüket.

 


Kedves Olvasó!
Amennyiben a konkurenciához tartozol, kérünk tartsd tiszteletben az ügyfélszerzés és a szabad verseny intézményét! Kerüld az általunk írt tartalmak bárminemű másolását, átvételét, átszerkesztését és igyekezz önállóan, szakmailag és műszakilag színvonalas weboldalt magadtól létrehozni, ezáltal hitelesnek maradni Ügyfeleid szemében.
Köszönettel, az Ötödik Évszak Kft. csapata

Tekintse meg
galériánkat!