télikert építés
Télikert takarítása, terasz üvegezés

Élet a télikertben - Takarítás, télikert tisztítása

El is érkeztünk cikksorozatunk ötödik és egyben befejező részéhez, melyben a lakótélikertek tisztántartásáról osztunk meg pár tippet, illetve praktikát, hogy a télikertek takarítása ne okozzon fejtörést.

A sok üvegfelület láttán sokan megijednek azok takarításától. Valóban igaz, hogy a teljes télikert külső és belső áttakarítása nem kis feladat, azonban korántsem akkora dolog, mint azt korábban mi is gondoltuk. Az oldalfalak üvegei a ház többi nyílászárójához hasonlóan koszolódik, tehát nem szükséges extra munkával kalkulálnunk. A belső oldalak csak sajátos esetben lesznek maszatosak, ha például gyermekeink összefogdossák.

A komolyabb kérdés a tetőszerkezet tisztítása. A belső oldalt gyakorlatilag egyszer, átadás után érdemes tisztességesen megtisztítani, utána csak az esetleges pókhálók jelenthetnek gondot. A külső oldal azonban érdekesebb, és sokkal munkásabb is. Az üvegfelület öntisztuló képessége a dőlésszöggel függ össze. Minél nagyobb a dőlésszög, a víz annál gyorsabban tud zúdulni eső esetén, és annál jobban mossa a felületet. A legtöbb esetben sajnos ez nem szabadon választott, ugyanis a ház ereszmagassága nagymértékben befolyásolja a kialakítást. Ha tehetjük, törekedjünk 8-10 fokos dőlésszög elérésére, így segítve az öntisztulást!

Saját télikertünk 6 fokos dőlésszögű, mely a legalacsonyabbak közé tartozik (a legkisebb dőlésszög osztatlan üveg esetén 4 fok, ha osztást kell alkalmazni, akkor 6 fok). A mi esetünkben a külső tetőszerkezet lemosására évente kerül sor, melynek folyamata az, hogy slaggal lelocsoljuk, majd egy 3 méteres teleszkópos nyéllel, létráról egyszer átmossuk tisztítószerrel, majd slagos lemosás után a teleszkópos nyél átfordításával lehúzzuk a nedvességet a cseppes száradás elkerülése érdekében. A tető külső lemosása kb. 1 órát vesz igénybe, ez 6 üvegtáblát jelent, melynek darabja kb. 3 m2.

Fontos megjegyezni, hogy az üveg egy év után ugyan nem makulátlanul tiszta, de nem zavaróan koszos, tehát egy enyhe koszréteg van rajta, de mivel ez egyenletes, így nem feltűnő. Az éves takarítás sajnos amiatt „kötelező”, mert a ház ereszcsatornája a mi esetünkben körülbelül 80 cm-t rálóg az üvegtető fölé. Itt az eső kevesebbet vagy egyeltalán nem éri a tetőt, ettől az piszkosabb, és egyre feltűnőbb a két felület határa. Éppen ezért érezzük szükségesnek, hogy évente egyszer lemossuk a tetőt. Természetesen az üvegtető tisztaságával kapcsolatos igényszint egyénenként változik, előfordulhat, hogy valaki kéthavonta mossa, de találkoztunk olyan ügyféllel is, aki évekig nem takarította le a szerkezetet.

Köszönjük Olvasóinknak, hogy végig követték cikksorozatunkat és reméljük, hogy sikerült teljes körű tájékoztatást nyújtanunk a lakótélikertekkel kapcsolatban. Reméljük kedvet kapott ahhoz, hogy álmai otthona télikerttel gazdagodjon!

Amennyiben még bizonytalan milyen télikertet válasszon, tekintse meg Télikert Választó oldalunkat, és ha további kérdése merülne fel, keressen minket elérhetőségeinken vagy kérje ajánlatunkat egyszerűen, gyorsan weboldalunkon keresztül!

 

 

 

Kedves Olvasó!
Amennyiben a konkurenciához tartozol, kérünk, tartsd tiszteletben az ügyfélszerzés és a szabad verseny intézményét! Kerüld az általunk írt tartalmak bárminemű másolását, átvételét, átszerkesztését és igyekezz önállóan, szakmailag és műszakilag színvonalas weboldalt magadtól létrehozni, ezáltal hitelesnek maradni Ügyfeleid szemében.
Köszönettel, az Ötödik Évszak Kft. csapata

Tekintse meg
galériánkat!