télikert építés
Terasz árnyékolás, télikert árnyékolás

Élet a télikertben - Nyári időszak, árnyékolás

Korábbi fejezeteinkben ismertettük a lakótélikerttel kapcsolatos általános információkat és paramétereket, illetve beszámoltunk a megfelelő hőszigetelés és terasz beüvegezésének fontosságáról. Ebben részben szeretnénk szót ejteni azokról a sajátosságokról, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a télikertet maximálisan kiélvezhessük a nyári, meleg időszakokban is.

Az üvegházak nyári működésével kapcsolatos általános vélekedés, hogy nyáron használhatatlanok, hiszen a hőmérséklet ilyenkor rendkívül meleg. Ez igaz, abban esetben, ha nem tervezzük meg a nyári állapotot, illetve a nyári üzemben elvárt funkciót és működést.

Fontos kiemelni, hogy lakótérről beszélünk, tehát a szellőztetés nem a legoptimálisabb megoldás a folyamatos beszálló kosz, por és rovarok miatt, valamint a beszűrődő és a házból kihallatszó zajok miatt.

Éppen ezért a télikert teljes külső árnyékolását terveztük már az elejétől fogva. A tetőszerkezeten külső, motoros, automata ZIP-es árnyékoló került beépítésre. Az alumínium tokszerkezet a télikert színével azonos színű felületkezelést kapott, textilből pedig az egyik legsötétebbet – és ezáltal a legjobban árnyékoló – verziót választottuk. A ZIP-es kialakítás azt jelenti, hogy nincs fénycsík a lefutó sínek és a textil között, mely elsősorban fénytechnikailag előnyös, de erről majd a következő részben sokkal részletesebben beszámolunk. A tetőárnyékoló szél-, fény- és esőérzékelővel ellátott, azaz szélben vagy esőben behúzódik, ezzel védve a textilt és a szerkezetet; napsütésben pedig automatikusan kinyílik. Nyári napokon ez nagyon hasznos, ugyanis reggel 8-9 órára már 30 fok lehet a hőmérséklet a télikertben az árnyékoló használata nélkül, kora délutánra pedig – árnyékolás nélkül - akár 40-50 fok is lehet, ha nem szellőztetünk.

Az oldalfalak árnyékolása is nagyon fontos, annak ellenére, hogy nyári időszakban – amikor magasan jár a nap – a napenergia 70-80%-a a tetőüvegen keresztül jut be a télikertbe. A maradék 20-30% is képes annyi hőt termelni, hogy felmelegítse a kapcsolódó házrészt, vagy egyszerűen csak kellemetlen érzést nyújtson a télikertben töltött idő. Ezért itt is külső árnyékolást választottunk, történetesen zsalúziát. (Megjegyzem, hogy árnyékolás, azaz az üvegházhatás elkerülése szempontjából megoldás lehetett volna külső oldalfali textilárnyékoló is, azonban kifejezett igényünk volt, hogy tudjunk sötétíteni is, sőt mi több, a zsalúzia rendelkezik némi biztonsági funkcióval is). A segédháromszögek árnyékolása mozgatható kivitelben költséges és véleményem szerint felesleges megoldás, ezért itt egy hőtükrös fóliát tetettünk fel, csökkentve a beeső hőenergiát.

A nyári használat az árnyékolással tökéletes megoldásnak bizonyult, mivel a legnagyobb melegben sem mértünk 27-28 foknál magasabb hőmérsékletet a télikertben. Ez természetesen igényelt annyi odafigyelést, hogy napkeltekor az árnyékolók legyenek kinyitva, és direkt napfény ne tűzzön a télikertbe. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy sötét van a télikertben, sőt gyakorlatilag fél állásban tartott zsalúziákkal és kinyitott tetőárnyékolóval is világosabb van a télikertben, mint bármelyik másik ablakos szobában.
Vannak olyan esetek, mint például kerti tevékenységek, grillen történő sütés, melyek esetében gyakran igény közlekedni a télikert és a kert között.  Ilyenkor nem húzza le az ember az árnyékolót minden alkalommal, ezáltal pedig jelentős mennyiségű napenergia áramolhat be a télikertbe, amely túlmelegedést okozhat. Esetleg nagyobb társaság esetén előfordulhat, hogy a vendégek nem csukják be az ajtót maguk után, ennek következménye szintén a kinti forró levegő beáramlása. Megoldásképpen elhelyeztünk egy inverteres split klímát a nappali és télikert határán, melyet a fent említett esetek kiküszöbölésekor alkalmazunk.

Ebben a fejezetben az volt a célunk, hogy olvasóink megismerjék a lakótélikertek nyári használhatóságát és az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat, annak érdekében, hogy a télikert az év bármely időszakában kellemes időtöltésnek adjon teret. A következő részben részletesebb beszámolunk a lakótélikert fényviszonyairól, árnyékolásáról és sötétítéséről.

 

 

 

Kedves Olvasó!
Amennyiben a konkurenciához tartozol, kérünk, tartsd tiszteletben az ügyfélszerzés és a szabad verseny intézményét! Kerüld az általunk írt tartalmak bárminemű másolását, átvételét, átszerkesztését és igyekezz önállóan, szakmailag és műszakilag színvonalas weboldalt létrehozni, ezáltal hitelesnek maradni Ügyfeleid szemében.
Köszönettel, az Ötödik Évszak Kft. csapata

Tekintse meg
galériánkat!