télikert építés
Lakható télikert gyártás

Élet a télikertben - Bevezető

Az „Élet a télikertben”  ötrészes cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni egy télikert lakószobaként történő használhatóságát számos tanáccsal és kétévnyi tapasztalattal, illetve élménnyel kiegészítve! Sorozatunk első része egyfajta bemutatóként funkcionál, ahol a télikert méreteit és egyéb tulajdonságait ismertetjük.


Télikert cikksorozatunk első részében Németh Norbert, az Ötödik Évszak Kft. cégvezetője mutatja be személyes tapasztalatit a lakótér-bővítés kapcsán, hogyan képes funkcionálni teljes értékű lakrészként is egy télikert:


Már a kezdetekben úgy kívántuk újépítésű családi házunk nappali-konyha-étkező részét megtervezni, hogy az egész évben kellően napos és világos legyen, így üde színfoltja, valamint kedvelt közösségi tere legyen a háznak.


A megvalósult változatban a nappalival teljesen összenyitott kivitel került megvalósításra. A nem-télikert része ennek a térnek 6 x 5,8 méter, kb. 35 m2, a télikert nagysága pedig 6 x 3,3 méter, azaz kb. 20 m2 méretű. A két helyiség egymással a 6 méteres oldalukon találkozik, tehát összességében egy kb. 55 m2-es amerikai konyhás nappalival bővült a lakóterünk. Az étkezőasztal a télikertben kapott helyett, míg a konyha és a tv-kanapé a belső részen. A kertbe a délnyugati fekvésű télikerten keresztül lehet kimenni.


Mivel a télikert az otthonunk szerves részét képezi, nincs semmilyen módon elkülönítve a ház többi részétől, tehát nincs elválasztó függöny, fal vagy nyílászáró a terek között. Ugyanolyan hőviszonyokat terveztünk létrehozni a télikertben is, mint a ház többi részében, ezért hőszigetelés és padlófűtés is került a télikertbe. Padlófűtés körből 4 jutott a nappaliba, 2 az étkezőbe (vagyis a télikertbe), a fűtésszerelő javaslatára pedig elhelyezésre került egy kiegészítő radiátor is a nappaliba, arra az esetre, ha csak kicsit szeretnénk növelni a hőmérsékleten hűvösebb őszi vagy tavaszi éjszakákon.


A télikert vázszerkezete és nyílászárói kiemelt hőszigetelésű alumínium profilokból épültek, a kitöltés pedig a tetőn és az oldalfalon is három rétegű hőszigetelt üvegszerkezet. Ez a kialakítás javasolt olyan esetekben, amikor nincs belső térelválasztó a télikert és a ház között. A télikert oldalain tolóajtó található, és minden oldalának kétharmad része kinyitható.


Az étkezések a télikertben páratlanok és maximálisan garantálják az elvárt hangulatot. Mi több, az oldalfalak kinyitásával gyakorlatilag a kertben érezhetjük magunkat, anélkül, hogy külön a kertben tálalnánk az ételt! Napközben bármilyen borongós is az idő, a tér kellően világos, este pedig az üvegen át a Hold fényét élvezhetjük, vagy gyönyörködhetünk a csillagokban.


Ehhez hasonló mesés élményeket és egyedi közösségi teret Ön is kialakíthat otthonában, keresse kollégáinkat télikert tervezés, gyártás és kivitelezés kapcsán!

Cikksorozatunk második részében közelebbről is megvizsgáljuk a télikertek hőszigetelését és megosztunk minden olyan fontos információt, amelyet fontos tudni a télkertekről a téli, hűvös időszakokban!

 


Kedves Olvasó!

Amennyiben a konkurenciához tartozol, kérünk, tartsd tiszteletben az ügyfélszerzés és a szabad verseny intézményét! Kerüld az általunk írt tartalmak bárminemű másolását, átvételét, átszerkesztését és igyekezz önállóan, szakmailag és műszakilag színvonalas weboldalt létrehozni, ezáltal hitelesnek maradni Ügyfeleid szemében.
Köszönettel, az Ötödik Évszak Kft. csapata
Tekintse meg
galériánkat!