Héjalóanyagok

A leggyakoribb héjalóanyagok - azaz megtöltés, vagy üvegezőanyag - télikertek esetében az alábbiak

Polikarbonát

Gyakori tetőszerkezeti kitöltőanyag az üregkamrás polikarbonát. Lakótérbővítések esetén 25 mm-es 9 rétegű, 8 légkamrás típust alkalmazunk, melynek hőszigetelő képessége u=1,3 W/m2K. Ez a két rétegű fokozott hőszigetelő képességű thermo üvegek hőszigetelő képességéhez képest kis mértékű eltérés, azonban az említett anyaggal szemben több előnye van. Törhetetlen, keresztosztás nélkül alkalmazható akár nagyobb, 2,5 – 7 méter fesztávig. Megjegyzendő, hogy üregkamrái miatt fényáteresztése némileg alacsonyabb az üvegénél, és nem tökéletesen átlátszó, emiatt a külső szennyeződések belülről kevésbé zavarók. Előtetőkben, nem hőhídmentes tetőszerkezetekben 10-16-20 mm-es verziókat alkalmazunk. Az általunk forgalmazott polikarbonátok az elérhető legmagasabb minőségű német termékek, UV védettek, és 10 év gyártó által biztosított időjárás-állósági garanciával rendelkeznek.

Hővédő, multifunkciós üveg

A jól hőszigetelő télikert hőcsapdaként működik, mely a nyári hónapokban nem kívánatos. Az üvegházhatás csökkenthető például multifunkciós üvegszerkezetek alkalmazásával. Ez olyan bevonatot jelent az üvegen, mely a beáramló fénymennyiséget jelentősen nem csökkenti, viszont az üvegházhatást okozó infrasugárzás nagy részét visszatükrözi/elnyeli. A leggyakoribb Climaguard Solar üvegszerkezet a beáramló fénymennyiséget cca 20 %-al csökkenti, az infrasugarakat viszont 50%-ra redukálja. A hővédő bevonattal ellátott üvegek hőszigetelőképessége megegyezik a víztiszta üvegekével, tehát két réteg esetén u= 1,0-1,1; három réteg esetén u=0,6-0,7 W/m2K. Érdemes megjegyezni, hogy az üvegházhatás csak nyáron nem kívánatos, télen és az átmeneti időszakokban jelentős hőnyereségre tehetünk szert, melyet a hővédő üvegezés leront. Emiatt érdemes inkább szabályozható módon – pl árnyékolással – védekezni a nyári túlhevülés ellen. A reflexiós és sötétített üvegek kevésbé használatosak lakossági körökben. Árnyékolási célra alkalmasak, tehát az infrasugárzást jelentősen csökkentik, viszont a beáramló fénymennyiséget is, ezért a nyári hónapokon kívül a beltérben fényszegény állapot alakul ki, mely sem a növények sem az ott tartózkodók számára nem előnyös. A reflexiós üvegek kívülről mindaddig tükörként viselkednek, míg bent sötétebb van mint kint. Ez elsősorban közintézményeken kívánalom.

Üveg

A legáltalánosabb héjalóanyag a két rétegű víztiszta thermo üveg. 16 mm-es légréssel, argon gáztöltéssel, Low-E bevonattal u=1,0-1,1 W/m2K hőszigetelési érték érhető el, mely megfelel a modern ablaküvegekkel szemben támasztott követelményeknek. A bejövő fénymennyiség értéke maximális. Passzív házak, vagy az átlagosnál jobb hőszigetelési igény esetén három rétegű üvegszerkezetet alkalmazunk. Így elérhető az u=0,6 – 0,7 W/m2K hőszigetelési érték. Érdemes megjegyezni, hogy a három rétegű üvegszerkezet esetén két low-E bevonaton halad át a sugárzás, tehát a bejövő infrasugárzás mértéke jelentősen kevesebb. Ezáltal előfordulhat, hogy egy napos tájolású télikert fűtési költsége három rétegű üveg esetén nem kevesebb, mint egy hagyományos, két rétegű üvegszerkezettel ellátott szerkezeté, mivel ez utóbbinak ugyan nagyobb a hővesztesége, de ezzel együtt a hőnyeresége is. (A témáról bővebben a télikertek hőtechnikája, energetika menüpontban olvashat). Tetőszerkezetben alkalmazva a belső oldalon lévő üveg biztonsági fóliával ellátott, a külső oldali üveg igény esetén edzett üvegből készül.

Tömör panel

Igény esetén az átlátszó szerkezeteken kívül alkalmazhatunk tömör hőszigetelő szendvicspanelt (vagy stadurpanelt). Ennek alkalmazásával könnyen kialakíthatók parapetfalak, vagy akár hagyományosnak tűnő tetőszerkezetek is. A hőszigetelő panelek készülnek műanyag vagy alumínium bevonattal, így tetszőleges színre, vagy akár faerezetre is dekorálhatók.

Télikert készítés, kivitelezés és terasz beépítés

Bemutatóterem

Budapesti bemutatótermünkben életnagyságú, felépített télikerteket, szélfogót, függönyfalat, előtetőt, bukó-, nyíló-, toló- és harmonika nyílászárókat tekinthet meg különböző méretekben, formákban és színekben.

Nyitvatartási idő

Hétfő: 09:00-17:00

Kedd: 09:00-17:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-17:00

Péntek: 09:00-17:00